Pagina principala AIA

Ce sunt AIA?             

AIA in Romania

AIA in zona mea

Custozi AIA

Legaturi utile

 

   


Programul IBA (Important Birds Area) sau, în traducere, AIA – Arii de Importanţă Avifaunistică – reprezintă un efort la nivel mondial de a identifica cele mai importante arii pentru menţinerea populaţiilor de păsări sălbatice şi de a concentra activităţile de conservare pentru protecţia acestor suprafeţe.

Lansat de BirdLife International (1989 – primul inventar european AIA), acest program reprezintă un mod eficient de a identifica priorităţile de conservare in zone cheie. Program acceptat de către Uniunea Europeană ca fiind de o importanţă foarte mare pentru conservarea păsărilor sălbatice şi a habitatelor acestora, acesta este utilizat pentru a ghida acţiunile de management pe acele suprafeţe importante pentru cuibăritul, migraţia, hrănirea si iernarea populaţiilor de păsări.

In principiu, AIA întrunesc mai mult sau mai puţin următoarele condiţii:
- găzduiesc efective semnificative ale uneia sau mai multor specii ameninţate la nivel global;
- fac parte dintr-o serie de arii care conţin o gamă de specii cu distribuţie restrânsă;
- găzduiesc efective deosebit de mari de păsări migratoare sau gregare.

AIA sunt identificate conform unor criterii standardizate, elaborate de BirdLife şi acceptate la nivel internaţional şi trebuie să fie supuse acţiunilor de conservare şi măsurilor de management. Prin definiţie, o AIA este prioritară pentru conservare.

 


Romana | English


Descărcaţi criteriile IBA (engleză) [rtf]

Confirmarea IBA din România [pdf]